Lapsen lonkka voi tulehtua
Tulehduksellinen lonkkakipu lapsella on yleensä itsestään ohi menevä. Tulehduksellinen tila on todellinen. Lonkassa on nestettä ja lonkan liikuttelu sattuu niin kovasti, että lapsi voi lopettaa kävelemisen kokonaan. Tulehduksen syytä ei tiedetä. Bakteeri sitä ei kuitenkaan aiheuta juuri koskaan ja antbiioottia ei täten tarvita. Tämä aseptinen synoviitti diagnosoidaan ultraäänitutkimuksella toteamalla lonkkanivelessä olevan normaalia enemmän nestettä.
Kasvain lapsen lonkkakivun taustalla on hyvin harvinainen. Jatkuvasti tuntuva kipu, joka jatkuu useita päiviä on lonkan kuvaamisen aihe.
Kasvuikäisen nuoren urheilijan lantion alueen kipu on usein luulähtöinen
Kasvava luu on usein heikoin osa nuoren tuki- ja liikuntaelimistöä. Jänteet ja lihakset kestävät mutta nuori luu on pehmeää ja alkaa antaa periksi. Rasittunut luu sijaitsee lihasten kiinnityskohdissa. Tyypillisimmät luun rasitusvammat sijaitsevat istuinkyhmyssä pakaran alaosassa ja lantion etupuolella sivuilla olevissa kiinnityksissä. Näille alueille voi tulla myös äkillisestä lihaksen supistumisesta aiheutuvia pienten luu- tai rustokappaleiden repeämiä (avulsioita). Nämä diagnosoidaan magneettikuvauksella.
Ahdas lonkka aiheuttaa lonkkakipuja jo nuorilla aikuisilla
Aikuisilla ahdas lonkka on mahdollinen lonkkakipujen aiheuttaja. Taudissa reisiluun pallo ei meinaa mahtua lantiossa olevaan nivelkuppiin. Ahtaumaa tulee kupin reunoille, joihin alkaa kehittyä varhaista kulumaa.
Tavallinen nivelrikko alkaa yleistyä 40 ikävuoden jälkeen. Kipu on jomottavaa, pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Pidemmälle ehtineessä kulumassa kipu voi muuttua jatkuvaksi ja alkaa vaivata myös yöllä. Tyypillinen kuluman oire on liikerajoitus, ensimmäisenä lonkan kierron rajoitus.
Etenkin kortisonihoitoa saavilla potilailla reisiluun pään verenkiertrohäiriö, avaskulaari nekroosi, voi aiheuttaa kipuja. Tauti on usein lievä mutta joissain tapauksissa verenkiertohäiriö voi johtaa nopeaan nivelrikon etenemiseen. Harvinaisena lonkkanivelessä voi esiintyä myös heikkousmurtumia. Tällöin luu turpoaa voimakkaasti. Tämä voidaan nähdä magneettikuvassa. Röntgenkuva on normaali.
Nuorilla liikuntaa harrastavilla aikuisilla, etenkin naisilla, reisiluussa tai lantiossa voi olla rasitusmurtumia. Tyypillinen paikka rasitusmurtumalle nuorella naisella on lonkan ramuksessa oleva rasitusmurtuma. Kipu tuntuu tällöin nivusessa lähellä keskilinjaa.
Pakaralihasten kiinnityskohdat lantion sivuilla olevassa kyhmyssä voivat alkaa rappeutua noin 50 ikävuodesta eteenpäin, alueella on turvotusta ja pieniä jännerepeämiä, alue on painellen arka. Vaiva on hyvin yleinen. Yleensä ilman kuvantamista alueelle diagnosoidaan ”trochanter bursitti”. Bursiitti on mahdollinen, mutta yleensä syy on jänteissä. Kannattaa huomioida, että samalla alueella (pakaran sivuilla ja reiden ylätakaosassa) oleva kipu voi olla säteilykipua selästä, tämä voi olla hyvin hämäävää.
Liukastuessaan ihminen voi joutua tahtomattaan spagaattiin. Tästä on varsin usein seurauksena polven koukistajien, hamstringlihasten, kiinnitysten repeämä istuinkyhmystä, pakaran alaosan kohdalta. Repeämä voi kehittyä myös vähitellen rappeuman seurauksena ilman selvää traumaattista tapahtumaa.
Nivusessa edessä oleva kipu urheilijalla voi olla lähentäjälihasten kiinnityskohdan repeämään liittyvä. Kipu estää täysitehoista pelaamista ja harjoittelua.
Aikuisilla kasvaimet lonkkakipujen taustalla ovat hyvin harvinaisia.
Miten aikuisen lonkkakipua kannattaa kuvata? Röntgenkuvauksella voidaan diagnosoida nivelrikko ja usein myös ahdas lonkka. Jos oireet ja löydös sopivat nivelrikkoon, ei muita tutkimuksia yleensä tarvita. Jos röntgenkuva ei selitä kipuja, magneettikuvaus antaa lisäinformaatiota. Alle 50-vuotiaalla potilaalla aloittaisin kuvaamisen suoraan magneettikuvauksella.
Ikääntyneen potilaan lonkkakipu
Iäkkään potilaan lonkkakivun syynä kuluma on hyvin yleinen. Kipu on jomottavaa, pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Pidemmälle ehtineessä kulumassa kipu voi muuttua jatkuvaksi ja alkaa vaivata myös yöllä.
Jänteiden kiinnityskohtien rappeuma ja repeämä lantion sivulla olevassa reisiluuhun kuuluvassa kyhmyssä (gluteustendinoosi) on yleinen. Samalla alueella pakaran sivulla voi olla kipua myös selästä johtuvista syistä. Kattavaan arvioon kuuluu sekä selän että lonkan kuvaaminen magneetilla yhdistettynä oireiden analyysiin ja lääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen.
Yli 65-vuotiailla ilman vammaa syntyvien lantionmurtumien esiintyvyys alkaa yleistyä. Liikkuessa tuntuva kipu alaselässä ja lantiossa on tyypillinen oire. Tauti voi olla pitkään diagnosoimatta sillä röntgenkuvaus ei useinkaan näytä sitä. Lantion murtmat näkyvät magneettikuvauksella. Myös pepulleen lentäneen ihmisen ristiselässä tuntuvan kivun selvittelyssä magneettikuvaus on aivan keskeinen. Röntgenkuvaus on ristiselän murtumassa lähinnä harjaanjohtava, sillä siinä näkyvä normaalilöydös vie lääkäriä helposti väärille jäljille.
Syöpäpotilailla lantion luussa oleva syövän etäpesäke on huomioitava yhtenä mahdollisuutena kipujen taustalla. Se voi näkyä röntgenkuvassa mutta röntenkuvalla syövän etäpesäkettä luussa ei voi poissulkea. Poissulku on mahdollista magneettikuvauksella.