Johdanto

Urheilu on koko vartaloa kuormittava prosessi. Se on yleensä hyvä, kroppa on tarkoitettu liikkumaan, mutta tietyssä iässä kuorma voi olla vartalolle liikaa. Usein rakenteita rikkova ylirasitus kohdistuu keskikohtaan vartaloa, alimpaan lannenikamaan (L5, lumbaalinikama numero 5). L5 nikama on altis murtumaan lapsuudessa ja nuoruudessa. Tällöin nikaman takaosassa olevan laminan luu häviää eli kehittyy L5 spondylolyysi (spondylo = selkä, lysis = häviäminen).

Entäs jos kaikki onkin tähtiin kirjoitettu?

Ennen kuin sanon muuta, haluan tuoda mahdollisuuden esille, että oma tekeminen ei vaikuta lopputulokseen, alimman lannenikaman murtumaan. Tässä ajatusmallissa nikama on geneettisesti ohjelmoitu menemään kahteen osaan lapsuuden aikana. Tälle ajatusmallille saa tukea siitä, että jos lapsella on L5 nikama kahdessa osassa niin se on myös kolmanneksella heidän isistään ja lähes joka viidellä äidillä. Tämä on enemmän kuin taudin yleinen esiintyvyys väestössä. Tässä täytyy huomioida kuitenkin perheen elintavat: urheilevilla isillä todennäköisesti on urheilevia lapsia ja selän kuormitus voi myös “periytyä” suvussa. Toinen todiste nikaman perinnöllisestä murtumasta on tapauselostukset, joissa perheeltä 39-vuotias isä, 7- ja 4-vuotiaat lapset löydettiin kaikilta spondylolyysi.

Nämä tapaukset voivat tuoda lohtua: jos sinulla tai perheen jäsenellä nikama murtuu, vaikka olette yrittäneet tehdä parhaanne sen ehkäisemiseksi niin ei se välttämättä ole teidän “vikanne”. Syy voi olla rakennusohjeessa, geneettisessä koodissa, jolla selkä pantu kasaan. Luonnon monimuotoisuudessa tällainenkin variantti eli vaihtoehto kehitykselle on kokeilussa. Mutaation on ehdotettu sijaitsevan sulfate transporter geenissä SLC26A2. Tämä saisi aikaan riittämättömän proteoglykaanituotannon ja riittämättömän endokondraalin luun muodostumisen.

On kuitenkin vahvaa näyttöä siitä, että rasitus voi myös aiheuttaa L5 spondylolyysiä. Yksi todiste tästä on spondylolyysin yleisyys urheilijoilla (8-15%) verrattaessa normaaliväestöön (4-6%). StatPearls-artikkeli, jota päivitetään ahkerasti toteaa:  tarkka syy tuntematon mutta hyväksytyin teoria on että toistuva mekaaninen rasitus aiheuttaa rasitusmurtuman. Todennäköisesti tässä, niin kuin monessa muussakin asiassa totuus on, että toisilla on geneettinen altistus tautiin ja sopivissa olosuhteissa tauti puhkeaa. Joillain ihmisillä hulluinkaan huhkiminen ei ehkä saa L5 takarakenteista murtumaan ja toisella päivä leikkipuistossa 5-vuotiaana voi olla riittävä rasite.

Mikä rasite on pahin?

Omien kokemukseni perusteella kaikki urheilu voi aiheuttaa takarakenteiden murtumaa. Myös ratsastus ja sirkus, yleinen se on jalkapalloilijoilla ja jääkiekkoilijoilla. Jos harrastuksena on taitoluistelu tai voimistelu, ymmärtää jo toimintaa katsellessa että tuo voi tuntua selässä. Tärkeintä on harrastuksen intensiteetti: kilpatasolle siirryttäessä riski kasvaa harjoitusmäärien kasvun myötä.

Jos selkä kipeytyy, mitä pitää tehdä?

Ensimmäiseksi olisi minusta hyvä vähentää urheilua tai muuttaa sitä jotenkin toisenlaiseksi. Toiseksi ottaisin magneettikuvan. Ottaisin magneettikuvan siksi, että jos selässä todetaan alkava rasitusmurtuma niin sitten täytyy vetää kunnolla “liinat kiinni.” Tämä on niin iso muutos nuoren elämässä, että sen täytyy olla hyvin perusteltu.

Entä jos magneetti on normaali?

Jos magneetti on normaali, harrastat urheilua ja selkä on edelleen kipeä, vaara rasitusmurtumasta ei ole ohi. Elimistösi voi olla herkempi kuin kuvaus: siellä voi olla jo kipua ja oiretta vaikka kuva onkin normaali. Jatka edelleen keveämmällä kuormituksella ja palaa harjoitukseen kun kipu on ohi. Kuvauksen voi myös uusia jos vaivat jatkuvat!

Minkä ikäisenä voin unohtaa selän rasitusmurtuman?

Selkä ei murru enää rasituksessa kun selkä on kunnolla vahvistunut. Itse sanoisin ett 17 ikävuoden jälkeen eli 18 v iässä en muista yhtään tapausta jossa murtuma olisi tuolloin kehittynyt.

Mikä ikä on kaikkein vaarallisin?

Sanoisin että kaikkein vaarallisin ikä selän rasitusmurtumalle on 12-15 vuotta. Kappas, juuri tuolloin lapsi/nuori kasvaa usein runsaimmin. Varmasti on niin että tuo kasvava luu ei ole yhtä vahvaa kuin vanha kalkkeutunut luu.

Entä jos selkä on jo murtunut?

Jos selkä on juuri murtunut, sitä voi yrittää vielä saada luutumaan tiukalla rasituksen vähentämisellä. Jos turvotus selästä on jo vähentynyt ja selkä on “tyytyväisenä” kahdessa osassa, se ei enää luudu uudelleen itsekseen. Tällöin on otettava käyttöön Plan B. Rakas liikuntaharrastus on nyt entistä tärkeämpi: lihakset on syytä pitää hyvässä kunnossa, niin että ne voivat tukea rankaa. Ylipainoa on varmasti entistäkin tärkeämpi hyvä välttää.