Nuoren (alle 25-vuotiaan) olkapääkivut ovat harvinaisia. Tärkeätä on poissulkea luukasvain. Luukasvaimen voi poissulkea röntgenkuvalla tai magneettikuvalla. Molemmat ovat tähän hyviä menetelmiä. Röntgenkuvaan on julkisella puolella helpompi päästä. Yksityispuolella röntgenkuvaus on jonkin verran edullisempi, mutta jos potilaalla on vakuutus ja tutkimukseen saadaan maksusitoumus, kustannuerolla ei ole potilaalle juuri merkitystä.
Röntgenkuvasta saa röntgensäteitä. Näiden määrä on kuitenkin merkityksetön. Ihminen saa luonnon taustasäteilystä vastaavan määrän säteilyannosta noin 10 tunnissa.
Luukasvaimet kivun takana ovat aivan äärettömän harvinaisia, mutta koska niitä kuitenkin on ja varhainen diagnoosi niissä on aivan oleellisen tärkeä hoidon kannalta, kannattaa luukasvain mielestäni herkästi poissulkea. Jos kipu on tuntunut jo pidempään ja on aina välillä pois, ei oire sovi luukasvaimeen.
Mikä siellä sitten mahtaisi nuorella ihmisellä kipuilla valtaosassa tapauksista? Oman kokemukseni mukaan kyseessä on useinmiten limapussin ärtyminen olkalisäkkeen (olkalisäkkeen) ja hartialihaksen alla. Limapussin ärtymisen voi nähdä ultraäänessä ja magneetissa, mutta kuvantamista limapussin tulehtumisen näkemiseen ei välttämättä tarvita. Kuvantamisista rIittää että luukasvain vain on poissuljettu.
En ole hoitojen spesialisti. Kokemukseni perusteella sanoisin kuitenkin seuraavaa: Lepo ja liikuntatottumusten muuttaminen usein sopivin hoito. Kun kipu helpottaa, voi koettaa palata aikaisempiin rutiinehin.
25- 40-vuotias
Tässä ikäryhmässä voi esiintyä limapussin tulehdusta eli bursiittia ja ikäryhmän loppupäässä kalkkeuttavaa jännetulehdusta. Luukasvain pitää tässäkin ryhmässä poissulkea, joskin se tässä ikäryhmässä on lähes poissuljettu vaihtoehto harvinaisutensa vuoksi. Valitsisin kuvausmenetelmäksi magneettikuvauksen. Julkisella puolella, jos magneettiin ei ole helppoa päästä, röntgenkuvaus ja ultraääni yhdessä ovat myös toimiva vaihtoehto.
Tarviiko välttämättä kuvata? Sitkeässä elämää haittaavassa kivussa kuvaaminen olisi paikallaan. Hoitoyritusten suuntaamiseksi oikea diagnoosi kipujen aiheuttajasta on hyvä olla. Vaikea uskoa, että esimerkiksi liiketerapia ja harjoitteet olisivat hyvästä tapauksissa, joissa limapussi on selkeästi tulehtunut. Limapussi kun tulehtuu juuri hieroutuessa olkavarren luun ja olkalisäkkeen välissä.
40-70-vuotias
Tässä ikäryhmässä voi olla niin suuria toimintakykyyn vaikuttavia löydöksiä, että tilanteiden selventämiseksi näkisin vaivojen kuvantamisselvittelyn aiheelliseksi. Esimerkiksi fyysisen työn tekijällä ylemmän lapalihaksen irtoaminen (laaja supraspinatus repeämä) on niin merkittävä diagnoosi, että se on hyvä olla tiedossa.
Kuvantamista voi tehdä kombinaatiolla röntgenkuvaus (poissuljetaan kasvaimet, kalkkeuttava jännetulehdus ja kuluma) ja ultraääni (poissuljetaan limapussin tulehdus, kalkkeutuva jännetulehdus ja kookas kiertäjäkalvosimen repeämä). Jos diagnoosi löytyy näillä niin diagnoositavoite saavuteettu. Ongelma tässä lähestymistavassa on se, että lievä kiertäjäkalvosimen vaurio ei näy, myös lievä kuluma voi jäädä huomaamatta. Hyvälaatuisista magneettikuvista näkyy heti kaikki oleelliset diagnoosit, joten se kuvausmenetelmänä jälleen suositeltavin vaihtoehto.
Jos olkapääkivun lisäksi kipusäteilyä tuntuu sormissa asti, kipu voi olla peräisin kaularangasta. Tällöin kaularangan kuvantaminen magneetilla antaa lisäinformaatiota. Myös olkapääkivuissa kipu tyypillisesti säteilee, mutta usein vain olkavarren alueelle.
Ultraääniohjauksessa voidaan jännekalkkeihin ja limapussin tulehduksiin antaa suunnattua ultraääniohjattua hoitoa. Kokemukset näistä hoidoista ovat pääsääntöisesti myönteisiä ja omalle kohdalleni eteen ei ole tullut komplikaatioita tai vaikeita sivuvaikutuksia.
Yli 70-vuotias
Yli 70-vuotiaan potilaan kiertäjäkalvosinta ei yleensä leikata. Tulokset siitä eivät ole rohkaisevia. Iäkkäämmille potilaille voidaan pitkälle edenenssä kulumassa olkaniveleen tekonivel. Kuluman yleisyyteen nähden tekonivelhoito on kuitenkin harvinainen. Tekonivelen tarvetta voi arvioida röntgenkuvalla. Röntgenkuvasta nähdään myös mahdollinen, mutta onneksi harvinainen, luukasvain. Jos selvää oireita selittävää kulumaa ei näy, on ultraäänitutkimus varsin hyvä lisätutkimus, Siinä näkyy merkittävät kiertäjäkalvosimen repeämät ja tutkimuksen tekevä radiologi voi kertoa potilaalle olkanivelessä havaittavista muutoksista. Magneettikuvaus toki näyttää laajalti olassa olevia muutoksia. Hoitopäätösten tekemiseen magneettia ei kuitenkaan yleensä tarvita.